MİKYAS-
Türkler, doğudan Anadolu'ya gelerek denizle buluştuklarında, yüzyıllar öncesi oluşmaya başlamış bir Akdeniz kültürüne özgü gemilerle karşılaştılar. Onları kullanmayı öğrendiler, üstün beceri ile yüzyıllarca hükümranlık kurarak Akdeniz'e hakim olup, yüzlerce gemiden oluşan filolara sahip oldular, binlercesini inşa ettiler, yeni tipler oluşturdular. İlk Türk denizcisi Çaka Bey'in 1090'larda hazırladığı donanmadaki gemiler acaba nasıldı veya bundan yaklaşık 350 yıl sonra II. Mehmet'in Kaptan-
Maalesef mevcut Türk ve Osmanlı kaynaklarında teknik -
Bu çalışmayı Sayın Ahmet Güleryüz gerçekleştirmiştir. Vakfımız adına teşekkür ediyoruz.
Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı (TİNA) bugüne kadar ülkemizde yapılan Osmanlı dönemi dahil gerçekleştirdiği arkeolojik kazılar nedeniyle Sualtı Arkeoloji Enstitüsü'ne (INA) müteşekkirdir.Zaman içinde, Osmanlı Arşivlerinde Türk – Osmanlı savaş ve ticaret gemileri konusunda eksiklikleri giderecek yeni bilgilere ulaşılması ve Osmanlı Dönemi batıları ile ilgili kazıların yapılması Vakfımızın oluşum nedenlerindendir.
Gemilerde bulunan malzemelerin miktarlarının en ince detaylarının bulunduğu ‘Mikyas-
Üç yanı denizlerle çevrili ülkemizin Dünya Sualtı Arkeolojisisnde en zengin karasularına sahip olduğunu ve bu konuda Türkiye'nin lider bir konumda bulunduğunu bir kez daha vurgularken, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, böylesine önemli bir sahaya hizmet vermenin haklı gururunu yaşamaktadır.
Oğuz Aydemir