Up (parent)

SUALTI ARKEOLOJI ATÖLYESİ

Bodrum, 2-9 Haziran 2002.

Türkiye modern sualtı arkeolojisinin doğduğu ülkedir. Deniz tabanında yapılan kazılarda tamamı ortaya çıkartılan ilk antik batık, Taşlık Burun’da M.Ö 1200 yılında batan, Tunç Çağı’ndan kalma bir gemiye aittir. Bu gemiyle ilgili kazı çalışmalarına 1960 yılında başlanmış, batık arkeolojisi araştırmalarında artık standart kabul edilen tekniklerin ve cihazların bir çoğu, 1960’lı yıllarda, Bodrum yakınlarındaki Yassıada’da geliştirilmiştir: çeşitli kafesler (grids), stereo fotoğraf yoluyla üç boyutlu haritalama, sualtı telefon kulübesi, saf oksijenle dekompresyon, arkeoloji alanında kullanılan ilk bağımlı denizaltı kafesi (submersible) ve diğerleri. Yalıkavak yakınlarında tespit edilen antik gemi ise, yeri sonarla tespit edilen ilk gemidir.

1962 yılında kurulan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Akdeniz’deki en iyi batık müzesi olarak kabul edilmektedir. Taşlık Burun ve Yassıada’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan batıkların yanı sıra, müzede, Serçe Limanı’nda yapılan kazı çalışmalarında bulunan 11. yüzyıla ait bir batıktan çıkarılan, Orta Çağ İslam dönemine ait dünyanın en büyük cam koleksiyonu, mevcut en büyük Bizans araç ve silahları koleksiyonu, en eski tarihli satranç takımı ve İslam dönemine ait en büyük sırlı kase koleksiyonu da sergilenmektedir. Yakın tarihte açılan Tunç Çağı Salonunda, Kaş yakınlarındaki Uluburun’da yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunan, Tunç çağına ait bir geminin kalıntıları sergilenmektedir. Bu, bir çok arkeolog tarafından, yirminci yüzyılın en büyük on arkeolojik keşfinden biri olarak nitelendirilmektedir. Bu kazı sonucu, dünyanın en eski kitabı, en büyük Kenanlı altın ve gümüş mücevher koleksiyonu, ünlü Mısır Kraliçesi Nefertiti’nin bilinen tek altın bokböceği figürü, bilinen en eski kalay külçeler, bilinen en eski cam külçeler, bilinen en eski açık deniz teknesi, tunçtan silahlar ve aletler, müzik aletleri, tartı ve teraziler, gıda maddeleri, seramik fincanlar, fildişi kaplar, abanoz tomrukları, taştan yapılan silindir şeklinde mühürler ve İtalya, tropikal Afrika, Mısır, Kıbrıs, Suriye, Yunanistan, Romanya ve belki de Baltık Denizi ve Afganistan’dan yirmi ton el yapımı eşya, su yüzüne çıkarılmıştır. Eski Yunan medeniyetine ait olup kazı çalışmalarıyla çıkarılan tek gemi olan, M.Ö. 5. yüzyılın üçüncü çeyreğinden kalma bir geminin kalıntıları, henüz sergilenmemekle beraber, müzenin koruma laboratuarlarında bulunmaktadır.

Türkiye’nin sualtı arkeoloji alanındaki merkezi rolü, dünya kamuoyunun gözleri önüne seriliyor. Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Bodrum ve civarında 2-9 Haziran 2002 tarihleri arasında Uluslararası Sualtı Arkeoloji Çalıştay’ına ev sahipliği yapıyor. Çalıştay’ın, yazılı ve görsel basında geniş ölçüde yer alması bekleniyor.