Up (parent)

DUBROVNIK SERGİSİ

Osmanlı İmparatorluğunun en önemli kartograflarından Piri Reis'in 1513 yılında çizdiği ilk dünya haritasının 500'üncü yıl dönümü nedeniyle, Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinde halen Etnografya Müzesi olarak  kullanılan tarihi Rupe Ambarı'nda, "Piri Reis-Kanuni Sultan Süleyman'ın Kartografı" isimli sergi açıldı.

TINA - Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı tarafından  Türkiye'nin Zagreb Büyükelçiliği himayelerinde düzenlenen sergide konuşan Dubrovnik Müzeleri Müdürü Pavica Vilaç,UNESCO'nun 2013 yılını "Piri Reis Yılı" ilan ettiğini hatırlatarak, sergi kapsamında, ziyaretçilerin bir Osmanlı denizcisi ve kartografının gözünden 16'ncı yüzyıl Dubrovnik'ini görme imkanı bulacaklarını söyledi.

Dubrovnik başta olmak üzere, Piri Reis'in çizdiği Akdeniz'in diğer bölgelerine ait haritaları görmenin ilginç olacağını belirten Vilaç, sergilenen "Kitab-ı Bahriye" sayesinde haritalarda yer alan bu yerlere ait politik, demografik, ekonomik ve kültürel verilerin de ilgi çekebileceğini söyledi.

Sergi küratörü Ali Rıza İşipek de aynı sergiyi daha önce başkent Zagreb, Rijeka ve Poreç şehirlerinde açtıklarını hatırlatarak, "Aslında Dubrovnik, Riyeka'dan sonra sergiyi açacağımız son Hırvatistan şehri olacaktı. Ancak, Hırvatların  sergilerimize  gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle Şibenik ve Zadar şehirlerinde de açma kararı aldık. Bu haritalar, daha önce Hırvatistan'da hiç sergilenmemişti. Sergi, bu nedenle çok önemli" diye konuştu.

Dubrovnik'teki "Piri Reis-Kanuni Sultan Süleyman'ın Kartografı" isimli sergi, 31 Aralık'a kadar açık kalacak