Özel Haber
Merhum Mustafa Koç anısına Koç Üniversitesi bünyesinde kurulan Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü'nün Çeşme'deki kampüs yeri tahsisi için mutabakata varıldı..
ÇEŞME'DE İNGİLİZCE YÜKSEK ÖĞRETİM GÜN SAYIYOR
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Sosyal Bilimler ve İnsani Bilimler Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü bünyesinde kurulan Çeşme Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Çeşme'ye geldi. Koç Holding Baş Hukuk Müşaviri Kenan Yılmaz ve Türkiye Sualtı Arkeolojisi (TİNA) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Aydemir ile birlikte Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ı makamında ziyaret eden Prof. İnan, sürdürülen çalışmalarda arazi tahsisi seviyesine gelindiğini söyledi.
BAŞKAN DALGIÇ'A İADE-
Koç Üniversitesi bünyesinde İngilizce eğitim verecek Çeşme Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü fikrinin geçtiğimiz yıl Mayıs ayında TİNA Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir tarafından teklif edildiğini belirten Prof Umran İnan, "Kısa sürede hayli yol katettik. Yer konusu önemliydi. Çeşme Belediyesi olabilecek en iyi yerlerden birinde bize ev sahipliği yapacağını taahhüt etti. Geçen yıl 29 Mayıs'ta Çeşme'ye gelip bize tahsis için teklif edilen yeri gördüm ve çok beğendim. Bu tarihten iki hafta sonra ise bu kez İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Çeşme Belediye Başkanı'mız Muhittin Dalgıç, TİNA Başkanı Oğuz Aydemir ve Aziz Kocaoğlu ile birlikte bir yol haritası çizdik. Ben projeyi Koç Vakfı Mütevelli Heyeti ile üniversite yetkili kurullarında sundum. Onayların alınmasından sonra 1 Kasım 2016'da öğretim üyesi için ilana çıktık. Son olarak 27 Ocak tarihinde Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç bizi İstanbul'daki merkez kampüsümüzde ziyaret etti. Son gelişmeleri değerlendirdik. Bu arada diğer prosedürler de tamamlandı ve sıra Şifne bölgesinde bize tahsis edilecek yeri Çeşme Belediyesi'nden resmi bir yazıyla talep etmeye geldi. Bundan sonraki işlemler için Baş Hukuk Müşaviri'miz Kenan Yılmaz da burada. Bu gelişimiz bir anlamda da Başkan Dalgıç'a iade-
KOMİSYON KURULDU, ÖĞRETİM ÜYELERİ SEÇİLİYOR
Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü'ne alacakları öğretim üyelerinin seçimi için, 5 kişilik bir öğretim üyesi araştırma komisyonu oluşturduklarını, komisyonun başında ise çok önemli bir arkeoloji profesörü olan Chris Roosevelt'in bulunduğunu vurgulayan Rektör İnan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kendisi, ABD'de en uzun süre başkanlık yapmış Franklin D. Roosevelt'in torununun oğlu ve bizde çalışıyor. Bu komite ilana çıktı ve 20'ye yakın başvuru arasından birisi bayağı tecrübeli, diğeri henüz kariyerinin başlangıcında olan iki adayı mülakata çağırdı. Bunlardan tecrübeli olanı Fred Hocker, diğeri Matthew Harpster. Listemizde 3 tane de genç var, onları henüz mülakata çağırmadık. Gördüğünüz gibi bir taraftan kampüsümüzü, diğer taraftan öğretim kadromuzu oluşturuyoruz."
İKİ DEĞERLİ MARKADAN YEPYENİ BİR DEĞER ORTAYA ÇIKIYOR
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, belediye olarak üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceklerini ifade ederek, "Koç Üniversitesi'nin bölümlerinin Çeşme'de açılmasını biz de çok istiyoruz. Koç Üniversitesi de Çeşme gibi değerli bir marka. Bu iki markadan uluslararası çapta yepyeni bir değer ortaya çıkacaktır. Umran Bey'e İstanbul'da Ocak ayındaki son görüşmemizde, 'Projenin altlığını hazırlayın ve resmi talebinizle birlikte gelin ki, ilerleyebilelim' demiştim. Kendisi de, 'Biz devlet üniversitesi olmadığımız için çabuk ilerleriz' demişti. Gerçekten de daha bir yıl dolmadan yer tahsisi seviyesine gelinmesi, Türkiye'de sık rastlanan bir olay değil. Böyle giderse 2018 -
EN İDEAL YER ÇEŞME'YDİ
Merhum Mustafa Koç'un TİNA Vakfı kurucuları arasında yer aldığını ve vakfa en fazla destek veren kişi olduğunun altını çizen Oğuz Aydemir ise, onun anısına kurulan Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü kampüsü için Çeşme'nin en ideal yer olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
"TİNA Vakfı'nın başlıca hedefleri arasında; Mustafa Koç'un misyonunu desteklemek, deniz ve sualtı arkeoloji araştırmaları konusunda Türkiye'de uluslararası saygınlığı olan bir bölüm oluşturmak, ilgili Türk ve dünya bilim adamları tarafından yapılan etkili araştırmaları teşvik etmektir. Bu amaçla Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü'nün kampüsünün Çeşme'de yapılmasını önerdik. Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi uygun gördü. Çeşme çok önemli bir bilimsel araştırma merkezi kazanırken, bilim insanları da huzurla görev yapacakları bir beldede çalışmanın keyfini sürecek. Ortaya çıkan sinerji tam bir Win Win / Kazan Kazan'dır. Bu durumdan herkes memnun, TİNA Vakfı olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz."
Fulya OMAÇ / ÇEŞME
Basında :